streda 28. júna 2017

Wolf by Wolf (Ryan Graudin - Wolf by Wolf #1) | Recenzia

Názov: Wolf by Wolf
Séria: Wolf by Wolf
Autor: Ryan Graudin
Počet strán: 390
Žáner: historická fikcia, sci-fi
Hodnotenie GR: 4.29


Anotácia:
Píše sa rok 1956 a mocnosti Osi Tretej Ríše a cisárskeho Japonska vládnu. Na pamiatku ich Veľkého Víťazstva, Hitler a vládca Hirohito usporiadajú Osové turné: každoročný závod na motorkách naprieč spojeneckými kontinentmi. Víťaz dostáva publikum s Adolfom Hitlerom na Bále víťazov v Tokyu.
Yael, pôvodne väzeň koncentračného tábora, bola svedkom priveľa utrpenia a piati vlci vytetovaní na jej ruke sú neustálou spomienkou na jej milovaných, ktorých stratila. Odboj dal Yael jednu úlohu: Vyhrať závod a zabiť Hitlera. Yael prežila bolestivé experimenty na ľuďoch a získala nimi schopnosť meniť podobu. Na to, aby úlohu splnila musí prevziať podobu minuloročnej víťazky závodu, Adele Wolfe. Tento podvod sa stáva náročnejším keď sa Felix, dvojča Adele, a Luka, jej pôvodná láska, zúčastnia závodu a sledujú jej každý pohyb.
Avšak ako sa Yael lepšie spoznáva s ostatnými súťažiacimi, dokáže byť naďalej taká nemilosrdná aká musí byť, aby ju neodhalili a dokázala tak splniť misiu?




Môj názor:

Wolf by Wolf prináša zaujímavý pohľad na alternatívny svet, v ktorom druhú svetovú vojnu vyhral Hitler a svojou mocou ovládol takmer celý svet. Dej sa však nesústreďuje na dianie v spoločnosti a na jej samotné fungovanie pod vládou Hitlera, ale na konkrétnu súčasť tohto nového sveta, tzv. Axis Tour. Každý rok sa vyberú súťažiaci z každého kraja, ktorí majú za úlohu čo najrýchlejšie na motorke prejsť cez polku sveta až do cieľa v Tokyu. Tento koncept je veľmi zaujímavý a mne osobne pripomínal Hry o život alebo Divergenciu. Nie však v zlom slova zmysle, práve naopak, Wolf by Wolf je po dlhej dobe naozaj dobrá kniha s podobným motívom.

Ryan Graudin je obľúbeným autorom vďaka jeho knihe The Walled City, ktorá zožala úspech pred pár rokmi. Ja som sa k nemu prvý raz dostala až pri tejto knihe. Jeho štýl písania mi ale moc nesadol, pretože je celkom úsečný, pôsobí administratívne, a nejde do hĺbky pocitov postáv tak, akoby som si predstavovala. Chýba mi v ňom taktiež trochu umeleckosti, aj keď náznaky tam občas sú, ale nie je ich dosť na to, aby ma presvedčili, že je to krásne napísané dielo. Samozrejme, kniha sa číta rýchlo vďaka akčnému deju, čiže koniec koncov mi štýl písania neprekážal natoľko, že by som si nevedela užiť príbeh. 

Ako anotácia prezrádza, príbeh sa točí okolo dievčaťa menom Yael, ktoré vie meniť svoju podobu a túto vlastnosť využije, aby vyhrala závody utajene, s identitou Adele Wolfe. Nie len proces fyzickej ale aj mentálnej premeny Yael na iného človeka je v knihe dobre spracovaný. Čo každého čitateľa asi poteší je to, že nie vždy ide všetko už po premene podľa plánu. Niekoľko ráz sa stane, že Yael nevie ako zareagovať alebo spraví niečo, čo by ozajstná Adele nikdy neurobila. Pridáva to príbehu na uveriteľnosti. Autor sa vyvaroval tomu, čo mnoho ľudí nemá rado - keď všetko ide podľa plánu, bez jedinej chybičky. Táto nedokonalosť plánu Yael sa prejavovala aj v iných častiach príbehu a ja som za to bola nesmierne vďačná. Nie len že to príbeh spravilo napínavejším ale naozaj z neho bolo cítiť, že Yael je reálna osoba, ktorá robí chyby.

Príbeh je plný akcie a neočakávaných zvratov, taktiež sa sústreďuje aj na medziľudské vzťahy a problémy, ktoré musia medzi sebou rivali riešiť. Venuje sa aj otázke spojenectva, ktoré má viesť k eliminovaniu protivníka, čo bolo jeho príjemnou súčasťou. Jediné, čo ma mrzelo bolo, že sme nedostatočne videli do hlavy Yael a tak bolo ťažšie stotožniť sa s jej situáciou.
Ďalším príjemným aspektom príbehu sú flashbacky do minulosti Yael, vďaka ktorým vieme, čo sa Yael stalo, že vie meniť podobu alebo čo ju viedlo k tetovaniam vlkov na ruke.

Hlavná postava, Yael, je veľmi sympatická a čitateľ si ju ľahko obľúbi aj vďaka tomu, čo prežila v koncentračnom tábore a jej celkovému charakteru. Je bojovníčka, odvážna ale zároveň v sebe drží smútok, ktorý nedáva najavo. Je plná kontrastov, je empatická ale vie byť nemilosrdná, je múdra ale občas spraví zlé rozhodnutia, je tvrdá ale zároveň nežná. Aj napriek jej nadprirodzenej schopnosti pôsobí reálne a vie si čitateľa získať svojím charakterom.

Najsilnejšou stránkou knihy je jednoznačne jej dej, ktorý je napínavý a plný prekvapení. Je veľmi dynamický a s každou stranou sa mení prostredie v ktorom je zasadený. Nemôžem však povedať, že by sa táto kniha vyšplhala na rebríček mojich najobľúbenejších, ale určite by som ju odporučila ďalej. Jej čítanie som si užila a preto ju hodnotím nasledovne:



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára